top of page

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΤΗΡΙΟΦΛΕΒΙΚΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ;

  • Ενώ η αρτηριοφλεβική επικοινωνία  [μια ανώμαλη επικοινωνία ανάμεσα σε μια αρτηρία και φλέβα] είναι σχεδόν πάντοτε επίκτητη [απο τραύμα ή ιατρογενής, μετά απο εγχεήρηση ή παρακέντηση ], οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες/δυσμορφίες είναι σχεδόν πάντοτε συγγενείς [παρ’όλο που μπορεί να αναγνωριστούν αργότερα στην ζωή]. Ο όρος δυσπλασία είναι αρκετά ευρύς και συχνά περιλαμβανονται και άλλες καταστάσεις, όπως αγγειοβριθείς ογκοι [αιμαγγείωμα] ή ακόμη και γενετήσια μπλε απόχρωσης σημάδια στο δέρμα.

  • Μια άλλη διαφορά απο την επίκτητη αρτηριοφλεβική επκοινωνία είναι ότι δεν υπάρχει μία μόνον επικοινωνία μεταξύ αρτηρίας και φλέβας, αλλά πολλές. Επίσης, πολύ συχνά, τα ίδια τα αγγεία που επικοινωνούν έχουν ανωμαλίες στην κατασκευή τους.

  • Μπορει να αφορούν οποιοδήποτε σημείο του σώματος, τα δε συμπτώματα εξαρτώνται απο το σημείο και την έκταση της δυσπλασίας, καθώς και το ποσό του αίματος που είτε παρακαμπτει είτε διαφεύγει απο την κανονική κυκλοφορία. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΑΡΤΗΡΙΟΦΛΕΒΙΚΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ ;

Απο κλινική και αγγειογραφική άποψη, οι αρτηριφλεβικές δυσπλασίες μπορούν να διακριθούν σε

  • Τύπος Ι, κυρίως αρτηριακές δυσπλασίες

  • Τύπος ΙΙ, που αφορά μικρά αγγεία, τα τριχοειδή

  • Τύπος ΙΙΙ, κυρίως φλεβικές δυσπλασίες

ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ;

Πολλές αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες δεν απαιτούνι ειδικές εξετάσεις. Οι τελευταίες χρειάζονται όταν θα επηρεάσουν τις αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης.

  • Υπερηχογράφημα. Είναι συνήθως η πρώτη εξέταση και είναι σχετικά ακριβής.

  • Αρτηριογραφία & φλεβογραφία είναι οι μέθοδοι εκλογής.

  • Αξονική και μαγνητική τομογραφία συνδυαζόμενες με ψηφιακή αγγειογραφία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ;

Οι περισσότεροι άρρωστοι αναζητούν θεραπεία είτε λόγω του αισθητικού προβλήματος είτε λόγω τοπικής δυσφορίας.

Η θεραπεία εξαρτάται απο την θέση, το μέγεθος και τον τύπο της δυσπλασίας.

  1. Αφαίρεση en block της δυσπλασίας σε υγιείς ιστούς.

  2. Σκελετονοποίηση της τροφικής αρτηρίας [απολίνωση όλων των κλάδων της αρτηρίας] μετά απο εγχειρητική αποκάλυψη της.

  3. Εμβολισμός των τροφικών αγγείων μέσω αγγειογραφίας ώστε να αποφραχθούν ή να θρομβωθούν.

  4. Εντονη φωτοθεραπεία [photoderm] ή θεραπεία με ειδικά laser μπορεί να είναι χρήσιμη σε επιφανειακές βλάβες του δέρματος [συγγενή σημάδια].

Σε γενικές γραμμές, ο εμβολισμός είναι η θεραπεία εκλογής σε δυσπλασίες τύπου Ι & ΙΙΙ, η εγχείρηση σε τύπους ΙΙΙ [εκτομή σε υγιούς ιστούς] & ΙΙ [σκελετονοποίηση], στον δε τύπο ΙΙ μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε εγχείρηση είτε φωτοθεραπεία.

Μερικές φορές μπορεί να προηγηθεί εμβολισμός και να ακολουθήσει εγχείρηση.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι ο εμβολισμός δεν είναι πλήρης θεραπευτική μέθοδος αλλά παρηγορική, υπάρχουν δε περιορισμοί στις θέσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ο εμβολισμός είτε η εγχείρηση [πχ. Νευρικό σύστημα].

Συχνά επιλέγονται διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης και σε διάφορους χρόνους ή και ταυτόχρονα, η δε υποτροπή στα μετέπειτα χρόνια δεν είναι ασυνήθιστη.

Please reload

bottom of page