ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΤΗΡΙΟΓΡΑΦΙΑ [ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ] ;

 • Η αρτηριογραφία είναι μια ειδική μικροεπεμβατική ακτινολογική εξέταση που μας επιτρέπει καί να διαγνώσουμε βλάβες [στενώσεις & αποφράξεις] των αρτηριών, αλλά καί να επέμβουμε θεραπευτικά [σε αντίθεση με την ψηφιακή αγγειογραφία μέσω αξονiκής τομογραφίας που είναι μόνον διαγνωστική].

 • Γίνεται με τοπική νάρκωση και εισάγεται [μέσω βελονας] ένας μακρύς λεπτός σωλήνας [καθετήρας] στην μηριαία αρτηρία [στην βουβωνική χώρα]. Εγχέεται σκιαστικό και λαμβάνονται εικόνες των αρτηριών.

 • Σήμερα, με την χρήση του υπερήχου που είναι ένα χρήσιμο αναίμακτο διαγνωστικό εργαλείο, η αρτηριογραφία αποσκοπεί κυρίως στην θεραπευτική μικροεπέμβαση [πχ. αγγειοπλαστική] παρά στην διάγνωση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ;

Η αγγειοπλαστική είναι η τοποθέτηση -μέσω αρτηριογραφίας- ενός καθετήρα που έχει ενσωματωμένο ένα μικρό μπαλόνι το οποίο φουσκώνεται στο σημείο της στένωσης ή απόφραξης της αρτηρίας για να ανοίξει τον αυλό.

Ετσι, σε αρκετές περιπτώσεις, αποφεύγεται η κανονική εγχείρηση ή παραπέμπεται για αργότερα.

Παρόλο πoυ είναι σχεδόν η ίδια διαδικασία με την αρτηριογραφία, γίνεται με μεγαλύτερο καθετήρα και διαρκεί περισσότερο, οπότε ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι κατά τι μεγαλύτερος. Παράλληλα χορηγούνται και αντιπηκτικά, οπότε ο ασθενής μένει ένα τουλάχιστον βράδυ στο νοσοκομείο.

Σε μερικές περιπτώσεις, ιδίως όταν η απόφραξη είναι έκκεντρη και ασβεστοποιημένη, μπορεί να τοποθετηθεί ένας μεταλλικός σκελετός [stent] για να κρατήσει τον αρτηριακό αυλό ανοικτό.

Αλλοτε πάλι μπορεί να τοποθετηθεί stent -graft [σκελετός καλυμένος απο dacron] για να αποκλειστεί ένα ανεύρυσμα.

Σε μερικές περιπτώσεις οξείας ισχαιμίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για θρομβόλυση [έγχυση ειδικού φαρμάκου που διαλύει τον θρόμβο], οπότε ο καθετήρας μπορεί να μείνει για ώρες ή και μέρες στην θέση του προκειμένου να πετύχει κάτι τέτοιο. Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής μένει για μεγαλύτερο διάστημα στο νοσοκομείο.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ & ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ;

 • Συνήθως υπάρχει κάποια εκχύμωση ή αιμάτωμα, που υποχωρεί σε λίγες εβδομάδες.

 • Η αιμορραγία είναι η κύρια επιπλοκή αλλά δεν είναι συχνή.

 • Δυστυχώς, στο 10% των περιπτώσεων η αγγειοπλαστική δεν είναι εφικτή και άλλες μέθοδοι πρέπει να ληφθούν υπ' όψη.

 • Επιπρόσθετα, ακόμη και αν η αγγειοπλαστική είναι επιτυχής, υπάρχει κίνδυνος η στένωση να επανέλθει ή και να αποφραχθεί η αρτηρία [25% σε έναν χρόνο].

 • Πολύ σπάνια, η αγγειοπλαστική μπορεί να επιδεινώσει την κυκλοφορία του άκρου [1%] [μέσω περιφερικών εμβολών].

 • Ακόμη και αν κάτι πάει στραβά, να είστε βέβαιοι οτι ο αγγειοχειρουργός θα είναι πάντα κοντά για να επέμβει ή να διορθώσει την βλάβη.

Please reload

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  &  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

​Να ειστε βεβαιοι οτι καθε τι που διαβαζετε στηριζεται στην εμμονη μας σε εξαιρετικη και ορθη παροχη συμβουλων και ιατρικης φροντιδας, βασισμενα σε γνωση, εμπειρια και ενδελεχη ερευνα.

 • w-facebook
 • White Google+ Icon